Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje

Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje

‘Smeer je je goed in?’

‘Hoezo, ik verbrand nooit.’

‘Nou, uhm moet ik je serieus uitleggen over de ozonlaag en uv straling, of ga je smeren?’

‘Tsjezus, jij bent zo bezorgd altijd.’ Een diepe zucht en rollende ogen.

‘Ik wil bruin worden, geen wit spook blijven die zich als een neuroot met factor 50 insmeert.’

‘Je hebt maar één lijf.’

‘Ik weet het mam. Heb je olie?’

Zo rond een jaar of 13 krijgen ze echt een eigen mening. Kris moedigt het zelfstandig denken enorm aan. Maar in de zomervakantie wordt ze zich ernstig bewust van irreële puberlogica. Ieder gaat in deze periode zijn eigen gang. Veel chillen, sporten, logeren, bankhangen en zwemmen. Pubers zouden geen pubers zijn als ze niet zo af en toe iets vergeten. Kris functioneert tijdelijk als externe harde schijf. Reacties naar aanleiding van haar interventies luiden als:

‘Maak je toch niet zoveel zorgen.’

‘Jij bent alleen maar bang.’

‘Oké, ik fiets vanaf nu altijd samen.’

‘Ja, ik zorg dat ik voldoende slaap.’

‘Ik eet gezond!’

Oh, ze herkent de zeurende stem van haar ouders. Zo wil ze niet zijn, maar is ze toch. Nu zoveel jaar later snapt ze het eindelijk. Je bent als mens 40 jaar bezig om alles van jezelf te vragen, omdat je lijf knetter sterk is. Sporten tot het uiterste dit combineren met uitgaan, slecht voedsel en vooral overal tegen in gaan. Jij kan de hele wereld aan, sterker nog, de wereld dat ben jij! De tweede 40 jaar van je leven ga je voor dat lijf, het voertuig van je ziel en geest, zorgen. Je fysiek heeft iets anders nodig en ook mentaal mag er een knopje om. Zorgen op een liefdevolle manier voor je eigen lijf en je projecteert dit op je kinderen. Zij zijn daar niet mee bezig. Hoewel tegenwoordig steeds meer jongeren bewust worden van hun lijf overheerst het gevoel onsterfelijk te zijn. Prachtig toch!

‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’ Lacht Eefje terwijl ze haar handdoek vol in de zon legt. Kris zucht.

‘Gratis massage vandaag.’ Met een groots gebaar pakt ze de zorgvuldig uitgekozen zonnebrandolie met factor 50. Ze druppelt de olie in haar handen en smeert Eefje liefdevol in.

With love. 

 

💛

Pin It on Pinterest