Ananas [Annênês] OR Ananas [Ennenes]?

Kris haast zich nadat ze de kassa in haar winkel heeft afgesloten naar huis, ze trekt nog snel wat boodschappen uit het rek van de buurtsuper, en haalt Eefje van de hockey omdat ze net belde dat haar fiets is gestolen. Thuis flanst ze hutspot in elkaar, racet naar de sportschool en belt ondertussen handsfree haar jarige vriendin. ‘s Avonds laat beantwoordt ze met prikkelende ogen nog even de 34 berichten die de hele dag al op haar scherm roodgekleurd zijn. Terwijl ze uitgeblust haar bed induikt nadat ze zich nog even onder de douche gescrubd en geschoren heeft, moet ze glimlachen om de gedachte in haar hoofd: ‘Is het nou Ananas [annênês] OR Ananas [ennenes]?’ Deze vraag stelde ze als kind zo vaak aan moeders van vriendinnen. Ze kozen na lang nadenken vaak voor optie twee. Morgen bij haar kinderen testen. Een diepe zucht volgt. Morgen, haar agenda staat nu al zo vol.

Veel mensen om haar heen lijken het net als zij steevast druk te hebben. Ze klagen erover.

‘Ontspan je.’ Is de standaard oplossing die ze leest in de bladen. De EHBO-kit onder druktemakers is mediteren. De Buddhify app heeft voor elke toestand een optie.

‘Ga naar Yoga,’ zei een vriendin laatst.

‘Donder toch op met al die yoga, gezond eten en meditaties. Ik krijg er juist stress van. Ik ben serieus in staat die yogamat door de zaal heen te smijten. Ik word steeds zo boos dat ik een houding niet kan. Ben echt gefrustreerd door mijn te korte spieren die ik overigens met liefde heb ontwikkeld door jaren achter een bal te hebben aangehobbeld. Ik wil winnen van een ander. Niet de f*cking strijd met mezelf aangaan zoals op zo’n yoga mat of tijdens een meditatie waar mijn gedachten totaal niet van plan zijn hun kop te houden.’

Tijd voor een cursus timemanagement heeft ze niet, zin trouwens ook niet. Maakt ze verkeerde keuzes? Moet ze vluchten voor haar drukke agenda? De boel de boel laten? Kris is een realist die af en toe droomt. Een jaar lang zeilen op de azuurblauwe Caribische zee is echter geen optie met twee schoolgaande kinderen en een eigen zaak. Dus: deal with it.

Voordat ze het licht uit doet en gaat slapen besluit ze heel bewust haar dag positief af te sluiten. Ze kijkt door haar vallende wimpers heen en schrijft in een flow alle dingen waar ze van geniet op. Haar winkel, haar kinderen, al het geld, haar vrienden, haar gezondheid, het sporten en haar huis. Stiekem geniet ze dubbel en dwars van haar volle leven en van de vrije tijd. Hoe stil en saai zou het zijn zonder. Blij is ze met haar keuze om pas ‘s avonds email- en app berichten te beantwoorden in plaats van de hele dag door. Haar telefoon staat altijd op stil, pas wanneer zij het wil gaat hij aan. Sinds kort plant Kris haar vrije tijd en tijd voor last minute klusjes in haar agenda. Het staat hierdoor heel vol maar het voelt goed. Vroeger was ze een kei in multitasken, dacht ze. Het leek sneller te gaan wanneer ze verschillende dingen tegelijk aanpakte. Niets was minder waar. Het werd een complete chaos in haar hoofd. Ze was inefficiënt en continu gefrustreerd. Dat de kracht ligt in focus had ze zich eerder willen realiseren. Als kind zat ze uren met haar duim in haar mond, lag daar de basis? Aandacht geven aan één ding tegelijk. Ze geniet nu zoveel meer van het moment, het geeft rust en ze is veel efficiënter.

Heel af en toe vervalt Kris in haar ouderwetse ja-knik modus. Ze weet dat nee-zeggen, ja zeggen is tegen zichzelf, maar er zijn zoveel leuke activiteiten. Op zo’n ja-moment voelt ze tegenwoordig haarscherp aan dat het ad hoc ingaan op activiteiten niet haar manier is. De kapitein blijven Kris, hou je doel in het oog. Ze swiped en focust. Niet langer een Ananas [Annênês] of een Ananas [Ennenes] maar een robuuste Pineapple.

?

Pin It on Pinterest